Nyak és dekoltázs ápolása


Az utóbbi időben azért terelődött nagyobb figyelem a nyakra és a dekoltázsra, mert egyre több nő visel kivágott ruhát, pólót. Ennek több oka is van, egyrészt a tetoválások sok esetben csak így látszanak másrészt a mell implantátumok elterjedésével egyre több azon hölgyek száma, akik bátran, sőt büszkén mutatják meg olykor már merész dekoltázsukat.


Lássuk, mit olvashatunk Dr. Bród Miksa   A szépségápolás művészete című könyvében 1921 . év április havában a  közönség számára írt könyvében.

„A nő megjelenésének teljes összhangja lényegesen függ a nyak szépségétől is. Szép a nyak, ha kerekded és elég magas. A magas nyakat szokták hattyúnyaknak mondani. Serdülő lányok nyaka inkább vékony, fiatal asszonyoké pedig teltebb szokott lenni. A fiatal nők telt nyakán a gége fölött vízszintes barázdák vonulnak végig. Mivel az antik Vénuszokon, ilyeneket gyakran látni Vénuszbarázdának is nevezik őket. A modern, körkörösen kivágott ruha csak az olyan nő megjelenését teszi kedvessé és vonzóvá, akinek nemcsak a nyaka felel meg a szépség követelményeinek, hanem a válla és a dekoltázsa is Ezeknek, simának és fehérnek kell lennie”

Az 1959-ben kiadott: Út a szépség felé (szerzők: Dr. Faragó László, Dr. Haller Tibor) a következő tanácsot olvashatjuk:
„Idősebb korban a ráncosodó nyakra nagyon jó szolgálatot tesznek a növényi pakolások, utánuk a zsíros krémek. Jó a masszázs is, de csak ujjbeggyel ütögető mozdulatokkal szabad végezni:”

Egy régi, öltözködési tanácsokat adó női újságban javasolják a nyak ráncainak eltakarására egy bizonyos kor felett sál viselését.

Nincs rá logikus magyarázat, hogy a nyak és dekoltázs otthoni ápolása napjainkban miért nem annyira fontos a hölgyek számára, mint az arcuké.  A kozmetikai tanulmányainkból tudjuk, hogy az évek múlásának látható jeleit leghamarabb a nyak és dekoltázs bőrén tapasztalhatjuk. Ennek az oka, hogy a nyak tulajdonképpen az egyetlen igazi bőrön eredő és bőrön tapadó izom, amiből az következik, hogy az izom mozgásával mindig együtt mozog a bőr is, ami a korai ráncosodáshoz vezet.

A dekoltázs bőrének nagyszámú és az arcbőrnél vastagabb kollagén rostjai biztosítják a nagy felületen feszes bőrfelszínt. A külső hatások a kollagén rostokat károsítják (napártalom, szolárium, mechanikai hatások Pl. oldalt fekvéskor) összetöredeznek, felrostozódnak és az évek során tönkrement rostokat a bőr egyre kisebb arányban képes újratermelni. Azoknál a nőknél, akik soha nem hordanak kivágott ruhákat, nem napoztatják a dekoltázsukat meglepő, hogy ezen a részen mennyivel fiatalabb a bőrük, mint az arcukon.
Sajnos azok a plasztikai sebészeti beavatkozások, feltöltések, lézeres hámlasztás, „felvarrás” amelyek az arcfiatalításnak már bevált és elterjed módjai a nyak és dekoltázs estében nem, vagy kevés sikerrel alkalmazhatók.
 A nyak- dekoltázs kezelése a szalonban
Már a bekészítésnél fontos, hogy jól hozzáférjünk a kezelendő részekhez anélkül, hogy vigyáznunk kelljen a vendég ruhára vagy a fennmaradt ékszerekre.
Érdemes a letisztítás után a nyak- dekoltázst is lepeelingezni, erre az enzim peelingek a legalkalmasabbak, mert nem kell félnünk attól, hogy a peeling szemcsék a masszázsnál „visszajönnek”.A  tonizálás után olyan koncentrátumot vagy szérumot vigyünk fel  ami  tartalmaz hyaluronsavat  és simítsuk be az egész területre. Ha valamilyen gépi kezelést is szeretnénk alkalmazni, akkor az elektroporáció (tű nélküli mezoterápia) a legjobb. Az ultrahang a sovány, csontos dekoltázson nem alkalmazható! A kézi masszírozás mindenképp ajánlott!
A pakolások széles skálájából választhatunk. Legjobbak a krémpakolások, amiknek felszívódását a meleg vasalóval fokozhatjuk és az utána alkalmazott hideggel nemcsak hatóanyag csapdát hozunk létre, de eddzük is a bőrt és az ereket.
 Nagyon hatásosak az oklúzív pakolások is! Melyek ezek? Pl. a gipszpakolás, amit az arcra már nem igazán használjuk a bezártság érzés miatt, de erre a területre nagyon jól használható a meleg és a hideg hatás együtt érvényesül és az alátett hatóanyag az erőteljes nyomóhatása miatt maradéktalanul beszívódik. Ugyanezt a célt szolgálja a meleg paraffinnal készült maszk, de tehetünk felmelegedő kristály maszkot is.
Ahhoz, hogy a nyak- dekoltázskezelés hatékony és tartós legyen, szükség van otthoni ápolásra is, ami eddig nem volt jellemző.
A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a kozmetikai palettáról sokáig hiányoztak a  nyak és
dekoltázsápoló kozmetikumok (az arckrémek túl zsírosak ezért nem alkalmasak erre).
A Charlotte Meentzen professzionális kozmetikumok között már több éve megtalálható a speciálisan nyak és dekoltázs ápolására alkalmas krém, melynek főbb összetevői az édes mandula olaj, avokadó olaj, E vitamin, A vitamin, C-vitamin.
Használata egyszerű, reggel és este fürdés vagy zuhanyozás után a még kicsit nedves bőrre kell vékonyan felvinni.
 Ha tartósan napon tartózkodunk, különösen fontos a nyak és  dekoltázs fényvédelme, (legalább15 faktoros) amivel megelőzhető a fénykárosodás, ami nemcsak a ráncokat, de halványíthatatlan szeplőket és pigment foltokat is okozza.